DOM W PALĘDZIU – ZDJĘCIA Z REALIZACJI

Pod koniec września braliśmy udział w sesji zdjęciowej z 2 naszych realizacji- domu  w Palędziu i domu na Morasku w Poznaniu.

Dziś prezentujemy Wam efekty  tej pierwszej z nich. Zdjęcia z realizacji „domu na trójkątnej działce” możecie zobaczyć w dziale „portfolio” , dokładnie pod tym linkiem .

Spójrzcie na nasz najnowszy projekt : dom w Rydzynie niedaleko wielkopolskiego Leszna.

Forma budynku została zdeterminowana przez jego otoczenie: działka jest duża, z widokiem na pobliski las . To właśnie ten czynnik zaważył o orientacji budynku w osi wschód – zachód, prostopadle do drogi , a równolegle do rozciągającego sie na kierunku południowym krajobrazu.

Dzięki temu uzyskaliśmy szerokie otwarcie strefy dziennej i zadaszonego tarasu na las, oraz osłonięcie większej części ogrodu od terenów które podlegać będą zabudowie.

Program funkcjonalny jest dosyć typowy: otwarta strefa dzienna znajduje się na parterze podczas gdy na piętrze miejsce swoje znalazły główna sypialna z garderoba i łazienką, 2 sypialnie dla dzieci z garderobami oraz łazienka i pralnia.

Na elewacji zaproponowaliśmy opalaną deskę oraz betonowe okładziny, niemniej rozważaliśmy również inne warianty materiałowe, tj blachę połączoną z drewnem i klasycznym tynkiem.

W ostatnim czasie wykonaliśmy projekt funkcjonalno – technologiczny niewielkiej przychodni lekarskiej.

Tym razem trudności polegały na konieczności zmieszczenia 2 gabinetów oraz wymaganych pomieszczeń zaplecza na relatywnie niedużej powierzchni około 60 m2.Co więcej, jeden z gabinetów miał byc gabinetem zabiegowym z ciągiem sterylizacyjnym.

W ramach zlecenia zaprojektowaliśmy układ funkcjonalny, skoordynowaliśmy wymagania dotyczące wyposażenia instalacyjnego z możliwościami jakie dawał wynajmowany lokal użytkowy [ wentylacja ! ], a finalnie uzyskaliśmy uzgodnienie rzeczoznawcy ds higieniczno-sanitarnych, aby potwierdzić ze układ lokalu spełnia wymagania sanepidu.

Prace w lokalu zbliżają sie do końca, a placówka niebawem przyjmie pierwszych pacjentów .

Dziś prezentujemy Wam projekt, którym zajmowaliśmy w drugiej połowie 2022 roku. Inwestorzy kupili dom z myślą o przeprowadzeniu gruntownego remontu połączonego z rozbudową budynku. Zaczęliśmy od szybkiej inwentaryzacji w palącym letnim słońcu, aby wraz z początkiem jesieni rozpocząć prace koncepcyjne. Od początku współpracy łapaliśmy dobry kontakt z Inwestorami, którzy przedstawili nam swoje potrzeby i pomysły na rozbudowę. Pozostało nam ubrać zmiany w ładną formę, dopracować rzut, przeprojektować klatkę schodową i zaopiekować się kwestiami technicznymi .Układ funkcjonalny jest dosyć tradycyjny: na parterze znajdzie się strefa dzienna i pokój do pracy. Kuchnia, jadalnia i salon będą posiadały dostęp do dużego zadaszonego tarasu. Na powiększonym dzięki rozbudowie piętrze zaprojektowaliśmy 3 sypialnie, łazienkę i pralnię.Z zewnątrz podzieliliśmy budynek na 2 kontrastujące bryły: jedną wykończoną tynkiem, drugą – cegłą klinkierową. Na ich styku zaprojektowaliśmy nową strefę wejścia [schody zewnętrzne z zadaszeniem], a w ogrodzie spory zadaszony taras . Nie będziemy sie rozpisywać na temat wyglądu, bo lepiej spojrzeć na wizualizacje

Jeszcze jedna ciekawostka: ostatnio często borykamy sie z problemami jakie powodują… schody zewnętrzne. Budynki sprzed kilkudziesięciu lat zwykle posiadają piwnice, więc schody zewnętrzne nie ograniczają sie do 3 stopni . Jednocześnie schody zewnętrzne są połączone ze ścianą zewnętrzną budynku i doprowadzają do jej wychładzania i często również zawilgocenia. W efekcie często zalecamy ich przebudowę i wykonanie nowych schodów oddylatowanych konstrukcyjnie od ściany zewnętrznej.Pozwolenie na budowę otrzymaliśmy w styczniu , a rozpoczęcie prac budowlanych planowane jest na połowę tego roku . Będziemy je śledzić z niecierpliwością

Niedawno zaprojektowaliśmy kompleksowy remont budynku biurowego w Poznaniu. Inwestor planował wynajem nieużytkowanego od jakiegoś czasu budynku. Nasza praca polegała na dostosowaniu układu funkcjonalnego do potrzeb nowego najemcy, zaprojektowaniu modernizacji instalacji elektrycznych oraz termomodernizacji ścian zewnętrznych, stropodachu, posadzek. Niejako przy okazji zaprojektowaliśmy nową elewację.

Ps. drzewa przed budynkiem nie ucierpiały podczas remontu, na wizualizacji ich nie ma, ale to tylko Licentia poetica.

Prezentujemy projekt domu, który powstaje na działce na poznańskim Morasku. Kształt budynku został zdeterminowany przez jego otoczenie: działka zlokalizowana jest na styku obszarów przeznaczonych pod zabudowę jednorodzinną i wyłączonych z zabudowy, pokrytych roślinnością. Naturalna konsekwencją było otwarcie domu na tereny zielone, co zrealizowaliśmy licznymi przeszkleniami usytuowanymi w ścianach szczytowych . Największe z nich, o wysokości ponad 7,5m, otwiera rozciągającą się przez 2 kondygnacje strefę dzienną na las znajdujący się na przedłużeniu osi budynku. Wysoka strefa dzienna nadaje również charakteru wnętrzu budynku. Na parterze, poza salonem, kuchnią i jadalnią znajdują się główna sypialnia wraz z garderobą i łazienką, garaż oraz pomieszczenia pomocnicze. Na piętrze, a w zasadzie na antresoli obejmującej około 50 % powierzchni parteru, miejsce znalazły 3 sypialnie z łazienkami, oraz przestrzeń wspólna otwierająca się na salon, oraz na krajobraz widoczny przez wysokie okno w szczytowej elewacji ogrodowej. Trzeba przyznać, że tak wysoki salon, rozciągający sie aż do kalenicy dwuspadowego dachu, nie jest rozwiązaniem dla każdego, głównie ze względu na wysoką cenę budowy i eksploatacji. Z drugiej strony to właśnie „2 kondygnacyjna” strefa dzienna zdefiniuje ten dom i wraz z dużą ilością otwarć na otaczający krajobraz nada mu indywidualnego charakteru. Inwestorowi życzmy szybkiego postępu prac na budowie, licząc że jeszcze w tym roku przedstawimy zdjęcia ze stanu surowego.

Nasz kolejny projekt usytuowany jest na narożnikowej działce w północnej części Poznania. Głównym wyzwaniem projektowym było połączenie pożądanej funkcji z ograniczeniami wynikającymi z kształtu i rozmiaru działki i związanymi z nimi uwarunkowaniami w MPZP.
Budynek o powierzchni mieszkalnej około 150 m2 złożony jest z klasycznych 2 stref – otwartej strefy dziennej na parterze oraz 4 sypialni, łazienki i pralni tworzących strefę prywatną na piętrze. Dodatkowo na parterze znaleźliśmy miejsce na 2 stanowiskowy garaż z przyległym pomieszczeniem gospodarczym – kotłownią.
Forma budynku wynika wprost z upodobań Inwestora i życzenia zastosowania płaskiego dachu. Charakterystyczna linia pasa międzykondygnacyjnego i przewieszonego dachu, a także wysunięta część parterowa z tarasem czynią elewację bardziej dynamiczną niż wynikałoby to wprost z kształtu parteru i pietra.
Pozwolenie na budowę otrzymaliśmy w lutym 2022, budowa ruszyła w marcu 2022.

Pod koniec 2021 roku we Wrześni otwarto budynek handlowy Aldi wykonany wg projektu naszego autorstwa. Wyzwania projektowe? Jak zwykle napięte terminy, konieczność uzyskania decyzji o WZ dopuszczającej zbliżenie zabudowy do drogi krajowej i połączenie zapisów WZ z obowiązującym na części terenu Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego. Więcej zdjęć już niebawem w dziale „projekty”.

Dom w Klinach – to jeden z naszych najciekawszych projektów z 2021 roku. Historia jego powstania zaczyna sie dosyć niewinnie, od próby zakupu przez Inwestora projektu gotowego. Po nieudanych poszukiwaniach i przymiarkach do kilku „gotowców” zaczęliśmy prace nad projektem indywidualnym. Wiedzieliśmy, że budynek musi być parterowy i że w zakresie bryły i funkcji oprzemy go o rzut na planie litery T…. Początkowo bryła była jeszcze dosyć typowa, ale w pewnym momencie zdecydowaliśmy o wykonaniu obu dachów w układzie szczytowym względem drogi. To był strzał w 10 – projekt zaczął mieć swój charakter…. Co jeszcze wyróżnia ten dom ? -duży zadaszony taras i obejście wzdłuż elewacji ogrodowej oraz wygodny układ funkcjonalny, dostosowany do potrzeb 4-5 osobowej rodziny.

Zima w pełni a my prezentujemy zdjęcia domu w Borówcu w jesiennej odsłonie
Trzeba zaznaczyć, że to budynek szczególny – dom własny, a od niedawna również siedziba pracowni.

Projektując go myśleliśmy o tym, aby miał indywidualny charakter, a jednocześnie współgrał skalą i ukształtowaniem bryły z otoczeniem . W efekcie w naszym odczuciu bliżej mu do domu z katalogu niż do ikony modernizmu, choć nie można mu odmówić odrobiny oryginalności.

Jednocześnie planowaliśmy stworzyć budynek który nie będzie specjalnie drogi w wykonaniu.
W salonie nie mamy więc 50 m2 przeszkleń , choć te, w przemyślanej ilości znajdują się tam gdzie być powinny. Nie mamy też antresoli czy wysokiego na 2 kondygnacje salonu, choć otwór na schody w stropie jest nieco większy niż standardowo. Budynek przekryto prostym dwuspadowym dachem a rzut oparto na planie prostokąta.

Dom nie jest też specjalnie duży, a podział bryły na prostopadłościenny parter i „postawione” na nim piętro ze skośnym dachem sprawia, że wydaje się być jeszcze mniejszy niż jest w rzeczywistości. Ma dokładnie 197m2 powierzchni użytkowej, z czego 135m2 zajmuje część mieszkalna, a pozostała powierzchnia zajęta jest przez garaż i część biurową. Biuro stanowi formalnie osobny lokal – posiada osobne wejście i nie jest połączone z częścią mieszkalną.
Wiecej zdjęć z tej realizacji znaleźć można znaleźć pod tym linkiem.